Week 2 – 5 dec.

Gods plan komt dichterbij. Hoop voor de mensen!

Vorige week hadden we een ‘lichtje aan de horizon’ gezien. Dit geeft al een beetje licht op Gods plan. Zijn plan om iets van Zijn liefde te laten zien aan de mensen. God wil graag dat alle mensen weten en onthouden dat Zijn liefde altijd blijft bestaan. God laat in alle verhalen Zijn goedheid, trouw en genade zien.

1. De Heer is goed.

De schrijver van Psalm 136 is zo onder de indruk van Gods goedheid en liefde dat hij er een lied over heeft geschreven. Hij benoemt vele bijzonderheden van God en wil Hem loven. Jullie mogen nu met elkaar kijken en luisteren naar alle grote dingen die God heeft gedaan. De kinderen zeggen iedere keer de ‘echo-zin’: “Zijn liefde blijft altijd bestaan!”

Lees met elkaar Psalm 136 (sla eventueel vers 19 en 20 over)

Vorige week hebben we met elkaar gelezen dat God de hemel en aarde gemaakt heeft. De Psalmist benoemt dit in vers 4 t/m 9. Daarna horen we hoe God in het verleden het volk Israël gered en verlost heeft. Deze grote God die zoveel wonderen heeft gedaan wil ons ook verlossen en redden. Hij maakt Zijn plan bekend aan profeten, die dit door mogen vertellen aan de mensen. Zodat ze hoop krijgen. Zodat er een lichtje aan de horizon verschijnt.

2. Een teken van God

Vandaag lezen we over Jesaja. Hij leefde ongeveer 700 jaar voordat Jezus geboren werd. In deze donkere periode waarin veel mensen niet meer naar God wilden luisteren mag Jesaja hen vertellen dat ze een stralend licht zullen zien.

Lees met elkaar Jesaja H7: 14- 16a en H9: 5-6

Of lees het verhaal ‘De mensen zullen een stralend licht zien’ op “Pinterest Dichtbij’.

Jesaja vertelt hier dat die nieuwe Koning een wijze bestuurder is, een Sterke God, een Vader voor altijd en een Koning van de Vrede. Een koning die rechtvaardig en eerlijk is.

Zou jij zo’n Koning willen hebben? Zou deze Koning jouw baas mogen zijn?

3. Op reis naar het licht

Deze tekst komt uit een liedje: ‘Ga je mee op reis? Met dat ene doel in zicht. Al is het soms wat donker, aan het einde brandt Zijn licht. Het leven is een lange reis, soms prachtig en soms naar. Soms lijkt het als vanzelf te gaan, maar soms ook is het zwaar’. Vandaag gaan we met elkaar ‘op reis’ naar een stadje dat bekend is geworden doordat er iets heel bijzonders heeft plaatsgevonden. We gaan er over lezen in de Bijbel

Lees met elkaar Micha 5:1-4

Kun jij vertellen wat daar gebeurd is in Bethlehem?

icha leefde in dezelfde tijd als Jesaja. Zo’n 700 voordat Jezus werd geboren. Micha vertelt hier dus al wat de geboorteplaats van de Messias, de Redder is. Jesaja vertelt dat de Messias geboren zal worden uit een maagd. Een maagd heeft nog nooit seks gehad. Je kunt alleen kinderen krijgen als een man en een vrouw vrijen. Het bijzondere aan dat wat Jesaja vertelt is dat er dus een vrouw zal zijn die op een heel bijzondere manier zwanger wordt.

Ben je benieuwd waar Bethlehem ligt? Kijk eens op google Maps en plan de route van je huis tot aan Bethlehem. Hoe lang zou je onderweg zijn?

Luister naar het lied ‘op reis’ van Marcel en Lydia Zimmer. Ze gaan op reis naar het beloofde land. Wat heeft dit met Bethlehem te maken?

Zijn wij ook op reis? En brandt aan het einde van onze reis ook Zijn licht? (Dan heb jij ook een lichtje aan de horizon!)

4. God doet wat Hij zegt

Gods plan is al ver van tevoren bekend gemaakt aan de mensen om hoop te geven. Weet jij waarom dit plan een plan van hoop is? Wat maakt dit nieuws ‘goed’ nieuws?

Lees Johannes 3: 16 – 21

Gods plan heeft alles te maken met Zijn liefde voor jou. Met Zijn liefde voor deze wereld. Op “Pinterest Dichterbij” vind je een liefdesbrief van God voor jou. Je kunt het lezen, maar je vindt er ook een filmpje ‘Een brief voor jou’.

Je kunt na het kijken van dit filmpje in gesprek gaan met elkaar, maar je kunt er ook voor kiezen om individueel een brief(je) terug te schrijven aan God.

In het Bijbelgedeelte van vandaag lezen we ook over donker en licht. Er staat dat mensen kozen voor het donker. Je kunt dus kiezen. Als jij mocht kiezen, kies je dan voor het donker of het licht? Deze keus kun je ook aan God vertellen. Dat kan in een briefje maar ook in een gebed.

Andere bijpassende activiteiten bij deze week op het Pinterestbord ‘Dichterbij’:

  • Tak met lichtjes en hangers als basis voor een kijktafel.
  • Jesaja 9:5-kerstballen-knutsel met daarop alle namen van Jezus de Messias.
  • Ga je mee op reis? Je vindt op Pinterest een treinkaartje. Geldig vanaf de geboorte en geldig tot de dood. Het is een enkele reis. Jij (kinderen) bent nog maar net aan deze reis begonnen. Ken jij iemand die de bestemming al heeft bereikt? Wanneer je weet dat Jezus jouw Redder is dan is de locatie: hemel! Dit voorbeeld kan extra binnenkomen. Het is zo goed en ook nodig om met je gezin stil te staan bij de bestemming van de reis van je leven!
  • In de tijd van de Bijbel reisden mensen vaak met een ezel of kameel. Je vindt op Pinterest leuke knutsels.
  • De Messias wordt geboren in Bethlehem. De naam Bethlehem betekent ‘broodhuis’. Jezus wordt geboren in Bethlehem en Jezus wordt ook wel het brood des levens genoemd. Je vindt op Pinterest een gezinsmoment over ‘Brood des levens’.
  • Bijbeltekst kaartje voor op kijktafel ‘Ik ben het Brood des levens’.
  • Je vindt twee filmpjes over het aanleren van de Bijbeltekst Johannes 3:16
  • Luister en kijk naar het digitale prentenboek ‘De 3 bomen’. Hier wordt op een hele mooie manier verteld over het plan van God.