Leesrooster voor de lijdenstijd

De veertigdagentijd: veertig dagen tijd! Wat een kostbaar geschenk. Veertig dagen om toe te leven naar het wonder van Pasen. Dit jaar willen wij dat specifiek doen door op ontdekkingstocht te gaan. Veertig dagen op ontdekking naar Jezus. Wie is Jezus? Wat doet Hij, en waarom? Hoe laat Hij zichzelf zien, of.. hoe juist niet? Wat zegt Hij, en wat betekenen Zijn woorden – toen en nu voor ons?

40 dagen op ontdekking: wie is Jezus?

De vraag “Wie is Jezus?’ is kenmerkend voor het evangelie dat door Marcus is geschreven. Daarom gaan we dit jaar gedurende de Veertigdagentijd aan de hand van het Marcus-evangelie op zoek naar Jezus. Elke dag lezen we een stukje uit Marcus, en hopen we iets te ontdekken over Jezus. Om zo Zijn grootsheid, veelzijdigheid, almacht, en nog veel meer te ontdekken.

Graag willen we met de hele gemeente 40 dagen op ontdekking. Hiervoor gebruiken we het leesrooster van NBG debijbel: 40 dagen met Marcus. Deze kun je dagelijks ontvangen via de chrch app of vinden onderaan deze pagina. Erika van Nes heeft deze opzet ’40 dagen op ontdekking: Wie is Jezus’ verder ontwikkeld zodat het ook geschikt is voor gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd.


Hoe kun je dit rooster gebruiken?

  • Volg onderstaand leesschema en gebruik een Bijbelvertaling die je fijn vindt. Je kunt ook het leesschema van debijbel.nl gebruiken. Dan lees je bij iedere dag een stukje uitleg bij de tekst. Let op: de data komen bij dit leesschema niet overeen met de data van 2024!
  • Met jonge kinderen: Zoek een bijpassend verhaal uit een kinderbijbel, of vertel het verhaal in eigen woorden. Tip: in de Kinderbijbel bij de Herziene Statenvertaling staan veel verhalen. Lees daarnaast één kerntekst uit bijvoorbeeld de Bijbel in Gewone Taal, of een andere vertaling die je gebruikt in
    je gezin.
  • Met oudere kinderen: lees het gedeelte uit het Marcus-evangelie. Tip: geef elk gezinslid een eigen Bijbel en lees om de beurt een vers; dit verhoogt de betrokkenheid.

Visueel maken
Kinderen houden van visuele ondersteuning. Daarom hebben we een bijpassende poster gemaakt. Hoe je dit gebruikt lees je op de volgende pagina ‘Tips voor gezinnen.’
Kernvraag
De titel van dit project is ‘Wie is Jezus’? Voor jong en oud een waardevolle vraag na het lezen van elk Bijbelgedeelte. Zo mogen we onze Redder en Verlosser steeds beter leren kennen. Ook mogen we ons meer en meer verwonderen over Zijn grote offer voor ons

In de Veertigdagentijd leef je toe naar het Paasfeest. Het is mooi om dit verwachten/ verlangen visueel te maken, zodat kinderen weten hoelang het nog duurt. We hebben voor de gezinnen een bijpassende poster gemaakt. Geef de poster een mooie plek zodat je het iedere dag makkelijk kunt gebruiken.


Poster voor gezinnen

Je begint bij vakje 1. In het leesrooster staat bij 1 welk Bijbelgedeelte je gaat lezen.

Stel elke dag na het lezen van het Bijbelgedeelte de volgende vraag: ‘Wat vertelt dit verhaal/ dit gedeelte ons over Jezus’?

Op basis van dit antwoord kun je een klein bijpassend tekeningetje op de poster maken in het vakje van die dag. Tips hiervoor vind je ook in dit leesrooster. Geen tekenaars thuis? Kies dan voor het kernwoord bij ‘ideeën om te schrijven’.

Voor jongere kinderen kan het fijn zijn om de verhalen uit een Kinderbijbel voor te lezen.
Voor oudere kinderen kunnen de aanvullingen vanuit het Bijbelleesrooster van debijbel.nl waardevol zijn.

De zondagen in de veertigdagentijd worden niet meegerekend met de 40dagen. Je vindt bij iedere zondag een P vakje.

Ouders, we wensen jullie Gods zegen toe bij dit project. God is degene die harten bewerkt en dat begint al bij de allerjongste kinderen. Bid dat je kind mag begrijpen wat je leest en dat ze op deze manier Jezus steeds beter mogen leren kennen.


Bijlage met leesrooster

Via je smartphone dagelijks meldingen krijgen?

Download dan de ‘chrch app’ en registreer je bij de Vrije Baptistengemeente Bethel. klik hier voor meer informatie